Cat de bine este sa ai biroul si casa in aceeasi cladire?


Fie ca e vorba de o investitie imobiliara, fie ca tine de decizia de a petrece mai putin timp in trafic si mai mult timp la birou, unii antreprenori aleg sa aiba sediul firmei in acelasi imobil cu locuinta. In acest fel, incearca sa optimizeze unele costuri si sa delimiteze mai bine viata personala de cea profesionala, decat daca ar lucra de acasa.

 

Cristian Ditoiu, proprietarul WebMaker, cumparase in urma cu cinci ani o vila in centrul Bucurestiului, ca investitie imobiliara, dar si ca locuinta. Acum doi ani, el a hotarat sa mute si sediul firmei sale in casa in care locuia, schimbarea ajutand la optimizarea costurilor.

Casa era prea mare pentru nevoile mele, asa ca am decis ca parterul sa-l dedic firmei, iar etajul sa-l pastrez ca spatiu personal”, detaliaza Cristian Ditoiu.

Unii antreprenori prefera sa nu lucreze de acasa pentru a nu amesteca viata personala cu cea profesionala. Insa, in contextul cresterii imobiliare din anii trecuti, multi oameni de afaceri au investit in cladiri pe care le-au folosit atat drept sediu, cat si drept locuinta. Si pentru ca in acest caz nu lucreaza din casa, antreprenorii pot pastra o delimitare mai buna intre afacere si viata privata, decat daca si-ar instala biroul in sufragerie.

In general, fie ca este vorba de o vila, fie ca este o cladire de birouri, parterul si etajele inferioare sunt folosite pentru afacere iar ultimul etaj este destinat locuintei. Intre timp, piata imobiliara a scazut iar deciziile de a avea in acelasi imobil si casa si firma sunt legate mai mult de reducerea costurilor si a timpului pierdut pana la birou.


Cine alege aceeasi cladire
Sediul si locuinta in aceeasi cladire reprezinta mai mult o optiune pentru start-up-uri.

Un adevarat antreprenor <locuieste> in cladire cu firma pana cand afacerea creste, imediat dupa aceea pleaca spre o alta cladire si extinde firma si in aceasta”, spune Marian Manolache, Managing Partner la compania de consultanta de management Skill Team Consulting.

Din punct de vedere al domeniilor de activitate, consultantii agentiei imobiliare King Sturge spun ca aleg sa faca asta si cei care au firme de avocatura, contabilitate, consultanta IT, traduceri sau cabintele medicale si studiouri foto, pentru ca pot lucra oricand, fara un program fix sau cu un program flexibil.

Alte firme care opteaza pentru aceasta solutie sunt cele mici, cu maxim 12 angajati, la care sediul nu este un vector de imagine in perceptia clientilor. Astfel, antreprenorii care decid sa aiba biroul si locuinta in acelasi imobil sunt cei practici, care nu au nici timp de pierdut dar nici mari pretentii de imagine.

Pe de alta parte, Madalina Popescu, General Manager la compania de training si resurse umane Pluri Consultants Romania, spune pentru startups.ro ca “intotdeauna sediul va fi un vector de imagine in perceptia angajatilor, deci un element definitoriu al culturii organizationale, ori se stie ca angajatii fug de <firmele de apartament>, care le inspira neseriozitate”.

Marian Manolache precizeaza ca antreprenorii care aleg aceeasi cladire drept locuinta si sediu pentru firma sunt cei care privesc afacerea limitativ, indiferent de domeniul de activitate al companiei. In plus, prezenta in acelasi imobil a casei si biroului nu trebuie privita doar ca o oportunitate imobiliara.

Aceasta solutie este practicata de regula de cei care au copii mici sau de companiile care au frecvent vizitatori din afara localitatii sau tarii, uneori chiar managerul firmei, si care considera ca este mai eficient acest sistem decat acomodarea in cadrul unui hotel”, mentioneaza Mirela Raicu, Partner la compania de consultanta imobiliara Esop Consulting.


Strategie
Mirela Raicu spune ca multi dintre antreprenorii care aleg un birou in acelasi imobil cu locuinta prefera sa inchirieze spatiul, nu sa il cumpare.

Citeste continuarea articolului - pagina 2


DE RETINUT:
Unii antreprenori prefera sa nu lucreze de acasa pentru a nu amesteca viata personala cu cea profesionala.
Prezenta in acelasi imobil a casei si biroului nu trebuie privita doar ca o oportunitate imobiliara.
Start-up-urile, firmele mici si cei care practica profesii liberale aleg cel mai mult aceasta optiune.
Inchirierea este prima optiune a celor care aleg biroul si locuinta in acelasi spatiu, pentru ca pe acest segment sunt mai multe oferte decat pentru cumparare.
Un avantaj poate fi reducerea cheltuielilor cu sediul, pentru ca in zonele rezidentiale preturile pot fi mai mici decat intr-o zona de birouri.
Cel mai mare dezavantaj al antreprenorilor care au casa si biroul in aceeasi cladire este legat de delimitarea mai dificila intre timpul de lucru si cel personal.


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii